Hebben milieuzones effect? - Bedrijfswagenleasen

Door het onderzoeksinstituut TNO is er een rapport uitgebracht aan het stadsbestuur van Utrecht waarin de eerste conclusies rondom de milieuzone staan. Sinds de invoering van de zone is wel degelijk de luchtkwaliteit verbeterd, zo staat in het rapport.

Er kan alleen niet met zekerheid worden gesteld dat dit enkel komt door deze maatregel: TNO benoemd meerdere factoren die een rol kunnen hebben gespeeld. Onder andere het weer en de verkeersintensiteit.

Bestelwagens van voor 2001 krijgen sinds mei 2015 een boete als ze in de milieuzone in Utrecht rijden. Oudere diesels en bestelwagens zijn niet langer toegankelijk in het centrum. Utrecht was daarmee de eerste stad die de luchtkwaliteit op deze manier probeerde te verbeteren.

Utrecht vs Amsterdam & Rotterdam

In vergelijking met Amsterdam en Rotterdam gaat het goed met Utrecht. Eerstgenoemde stad heeft nog geen milieuzone, en Rotterdam heeft er sinds kort een dergelijke zone ingevoerd. De vergelijking hieronder illustreert hoe de luchtkwaliteit in Utrecht ervoor staat ten opzichte van voor de invoering van de milieuzone.

schonelucht

Bron: Volkskrant

Het is goed te zien dat de luchtkwaliteit beter is geworden. De daling is in Utrecht sterker dan in Amsterdam en Rotterdam. TNO kan niet met zekerheid bevestigen wat het stadsbestuur graag wilt zien. Namelijk dat de afname enkel komt door de invoering van de milieuzo0ne. Wat ook opvallend is, is dat de meting is gedaan op een locatie waar het afgelopen jaar vele werkzaamheden waren, en daardoor bijna geen verkeer heeft gereden; namelijk de Catharijnesingel.

Probleem lost zichzelf op?

De milieuzone heeft geen negatief effect, dit laten bovenstaande cijfers zien. Of de proef in Utrecht voldoende bewijsmateriaal heeft opgeleverd om de zone in alle grote steden te introduceren, is niet helemaal zeker. Het feit dat in alle steden een verbetering laten zien in vergelijking met jaren daarvoor, is al goed nieuws op zichzelf.

Oplossing

Wilt u voorkomen dat u een boete krijgt voor het rijden van een ‘oude’ bestelwagen in de binnenstad van Utrecht dan is leasen een goede oplossing. Dan rijdt u immers altijd in de nieuwste en zuinigste bestelauto’s. Goed voor de portemonnee, nietwaar?